Відгуки про книжку

Петро Порошенко. Президент України

«Революція гідності перемогла завдяки мужності і самопожертви мільйонів українців. І дуже велику роль у нашій перемозі зіграли ті українські журналісти, які допомагали нести світові правду про Майдан. Соня Кошкіна – один з таких журналістів. Вона була на Майдані у важкі, драматичні часи. Її гостре і влучне слово захищало тоді Майдан так само, як і барикади. І сьогодні всі ми вітаємо результат її майже річної роботи над дуже важливою для всієї України справою – прискіпливим журналістським розслідуванням подій, що відбувалися за лаштунками Майдану – в коридорах влади».

 

Арсен Аваков, голова Міністерства внутрішніх справ України

«Те, що зробила Соня, – дуже велика і важлива річ. Хоча б для того, що час йде і залишає в нашій пам’яті лише фрагменти якихось подій. Соня змогла об’єднати всі спогади і факти того періоду. Знаючи її, я впевнений, що книга відображає правду».

 

Олександр Турчинов, секретар РНБО України

«Історію Майдану треба дійсно об’єктивно висвітлювати, тому що те, що відбувалося під час революції вплинуло на подальшу долю всієї нашої країни. І не тільки України, а й Європи та світу в цілому. Це дійсно світова подія і, безумовно, ті, хто не був на Майдані, ті, хто буде після нас, мають знати, як це було насправді. Дуже важливо, що перша спроба описати події на Майдані, належить відомому в Україні журналісту, якого я особисто поважаю, Соні Кошкіної».

 

Володимир Гройсман, спікер Верховної Ради України

«Думаю, дуже добре, що саме в цей період була видана книга про Майдан. Саме зараз, в чутливий період для України, вона дасть деякі відповіді на події річної давності.

Хотілося б, щоб з цієї книги кожен зробив для себе висновки, як треба жити далі, і пам’ятати про тих людей, які віддали своє життя за Україну».

 

Юлія Тимошенко, голова партії «Батьківщина»

«Ми всі – політики, журналісти і народ України – переживаємо одне життя на всіх. Написавши книгу про Майдан, Соня спробувала увічнити найкращі сторінки нашої сучасної історії.

Я переконана, що з її талантом, впевненістю і навіть упертістю, її книга увійде в історію України та світу».

 

Андрій Садовий, мер Львова

«Якщо не знати свою історію, у нас не буде майбутнього … Майдан – це сторінки героїчної історії України, тому низький уклін Соні за відвертість, за прямоту і за любов до людей. Власне, це ми бачимо в цій книзі».

 

Борис Ложкін, глава Адміністрації Президента України

«Важливо те, що у нас починають з’являтися такі книги, які цілком можуть скласти конкуренцію західним бестселерам. Її не соромно продавати в будь-якому магазині в будь-якому місті світу. І Соня – великий молодець.

Знаючи її, я впевнений, що книга – дуже хороша. Буду ввечері читати (сміється – ред.)».

 

Юрій Стець, голова Міністерства інформаційної політики України

«Я точно знаю, що ця книга породить більше питань, ніж дасть відповідей. Вона змусить замислитися тих моїх колег, з якими я разом перебуваю у владі.

Соня унеможливила не надання відповідей на ці питання нині діючої влади. Сьогодні всі (політики – ред.) Підходили і брали автографи у автора. Фактично цим підписом вони підписали собі вирок: або ми дамо відповіді на питання, які є в книзі, або ми станемо частиною другою такої книги. Мені б не хотілося другого варіанту, тому я буду працювати … І закликати своїх колег до цього».

 

Юрій Луценко, голова парламентської фракції «Блоку Петра Порошенка»

«Знаю з власного досвіду, що писати треба по гарячих слідах. Тоді книги стають чесними, може не до кінця об’єктивними, але точно цікавими. Можна припустити кілька нюансів, але зате це буде свіжий погляд, не спотворений …

Так було після Помаранчевої революції. Найкращою статтею я досі вважаю інтерв’ю в «Дзеркалі тижня» з чотирма «польовими командирами».

Так само було, коли Мустафа Найєм зловив мене після тюрми і записав спогади того періоду. Думаю, що Соня правильно вловила момент, коли люди говорять те, що насправді пережили, а не те, що від них хочуть почути».

 

Макс Левін, фотокореспондент LB.ua

«Думаю, що ця книга дуже потрібна, бо правду не всі знають.

Ми з Сонею часто перетиналися на Майдані. Пам’ятаю, 18 грудня стояли за сценою і говорили. Соня тоді сказала, що все буде добре. Так і сталося (сміється – ред.). Сподіваюся, що з нашою війною буде теж саме, і вона скоро закінчиться».

 

Тетяна Чорновол, народний депутат, фракція партії «Народний фронт»

«Соня зробила дуже потрібну справу. Як показують приклади, історія – це те, що написано. Навіть не те, що було насправді, а те, що написано. Я впевнена, що Соня написала історію».

 

Андрій Шевченко, народний депутат, фракція «Батьківщина»

«Те, що зробила Соня, – це брила, це велика справа. Думаю, що кожен, хто був на Майдані, 100 разів собі казав, що обов’язково треба описати ці події… Зараз я розумію, що багато деталей з подій Майдану вже забулися, їх дуже важко відновити. Тому я думаю, що книга стане фактично пам’ятником Майдану. Це те, що допоможе йому бути великим історичною подією.

І велика сила в деталях, тому що здалеку здається, що ті події були великою одноразової спалахом, а насправді, коли гортаєш книгу, розумієш, наскільки це складна історія, скільки доль там переплелося. Як кожен день все було невизначено, і щоранку ти не знав, що буде через півгодини…».